Thursday, August 9, 2012

recipe nasi kerabu

menu yg paling complicated yg pnah mia wat. masak dr pkul 6.30 ptg, sampai 11.30 mlm. so nk share lah pe mende yg mia wat slame 5 jam tu k :)  ni lah mende2 yg mesti kne ade dlm syarat nasi kerabu. except for the daging bakar sbb itu lauk optional.



KERISIK IKAN



bakar ikan kembung 200 degree celcius selame 30 min. pandai2 lah cek die, kalo blom masak smpai garing agy, tambah mase agy. Sambil tgu ikan masak, hiris2 lah 1 bawang merah & serai. Pastu blend kn plak sume bwg putih & halia. Bile ikan dah masak, cabut2 daging die, buang sume tulang/fosil.

pastu cubit2 ikan tu dgn rase geram sampai die bekecai. pastu gy tumis bwg putih & halia td smpai kering sket air die. pastu masokkan bwg merah & serai yg dihiris td. goreng same2. pastu kalo tgk2 mcm dah garing sket bahan2 tu, masokkan kelape parut & kecaian ikan. gaul3, pastu tambah garam gula sket sbg rase.




SAMBAL IKAN

1 ikan kembung
5 biji bwg merah
5 biji bwg putih
cili ikut sukehati
1/2 inch halia gemok/ 1 inch halia kurus
3 btg serai
100 ml santan

rebus ikan kembung sampai masak. sambil2 tu potong2 & blend sume bwg, halia & serai. cili plak, kalo gune cili kering (utk kasi colour merah/oren sambal) cm biasela korg kne potong, rebus, & blend. Mia x gune cili kering sbb cili kering kt tempat mia ni pedas sgt & pahit. so mia pakai cili africa ape ntah warne hijau. so just potong & blend skali ngan bwg-halia-serai td. Pastu ikan kembung da siap rebus tu cabut daging die, buang tulang & hancur2 kn dgn cubitan manje.

pastu tumis sume blended bahan td smpai masak.. pastu msokkan ikan hancur & santan. kacaulahhh sampai tangan korg lenguh. (mia kacau lbey kurg sejam) utk make sure x mendidih & pecah santan. kacau die smpai pekat. oleh sbb mia gune byk bwg holland (besar kuning) instead of bwg merah, & cili hijau instead of  cili kering, mia pye sambal warna putih. So utk kasi colour menarik sket mia tambah serbuk kari ikan & cili paste. hehehe main tipu sket. pastu tambah garam gule smpai sedap.


ULAM-ULiM

sukati je korg nk letak ape ulam yg korg suke. slalunye org letak kacang panjang, daun2 mcm2. tapi kt cni payah sket nk cari daun mcm2, so mia letak taugeh & kacang botor je. credits to kedai vietnam yg wujud kt sini  :)


DAGING BAKO



BUDU KELANTE

budu dari dlm botol tu, just msok dlm periuk kecik, tambah air sket, tambah cili api hiris2 (ikotlah nk pedas ke tak) pastu perah lemon sket.

Smoge korg tersenyum (mcm gmba ni) bile memakan hasilnye! ^_^